divendres, 5 de juny del 2009

la teoria de gràfics en les xarxes socials

A través de la teoria de gràfics podem explicar com es dur a terme la interacció entre els membres i la socialització entre ells. Permet quantificar els vincles entre les persones que hi formen part, així com analitzar la seva estructura. L’anàlisi de xarxes socials es basa en la idea de què la relació entre les persones és més important que les seves característiques individuals, és per això que es pot desenvolupar en termes matemàtics abstractes i representa un enfocament alternatiu a l’estudi tradicional d’organitzacions socials, on les característiques individuals són el primordial. L’anàlisi enfoca en l’estructura d’aquestes xarxes, i la seva unitat d’anàlisi és la relació entre dues persones. Les relacions fortes entre persones, per exemple un matrimoni, conformen arestes fortes. Les arestes febles moltes vegades tenen major importància que les fortes, ja que proveeixen una drecera entre persones que de cap altra forma no estarien connectades, generant així majors oportunitats d’exposició a noves idees i grups d’influència. Les associacions professionals són un bon exemple on les arestes febles poden resultar summament útils per al desenvolupament professional d’una persona. Part de l’anàlisi en l’estructura d’aquestes xarxes implica determinar la importància de determinat node per al conjunt. Les mesures més comunes per determinar aquesta importància són:
- La centralitat, dependrà de la quantitat d’arestes que connecten una persona en el conjunt. Els nodes més connectats són més centrals.
- Proximitat, depèn de la longitud de suma de les arestes que connecten una persona amb totes les altres. Aproxima seu "pes"; la seva capacitat per arribar a pocs passos a qualsevol.
- Intermediació, és una mesura del nombre de vegades que un node apareix al camí més curt entre uns altres dos nodes. La intermediació ens dóna una aproximació al pes com a connector del node, la seva importància perquè la xarxa es mantingui unida. Per exemple, el flux d’influència dins d’una companyia més allà dels rols de feina. Aquest enfocament ha permès importants desenvolupaments en l’estudi de les xarxes socials que integrem a la vida diària.

1 comentari:

  1. vaig fer servir per un treball d'una altra assignatura, tota la teoria del sistemes sociales per a explicar la presencialitat, virtualitat en les xarxes socials (microsistema, mesosistema, macrosistema...)
    és força interessant!!

    ResponElimina